06 de novembre 2015

L'aigua de l'Alcoraia a Elx.

L'Aigua de l'Alcoraia a Elx.

Alacant tenia resolt el problema de l'aigua a finals del s.XIX i no necessitava la de l'Alcoraia, escassa i insuficient.. Elx, en canvi, en necessitava i a l'Abril de 1899 D. Juan Llacera Garrido, representant de la Companyia The Elx Waterworks, presenta en l'Ajuntament de la ciutat una sol·licitud per a instal·lar una canonada des d'un naixement que es trobava en la partida alacantina de l'Alcoraia fins  a la ciutat d'Elx.
El projecte va ser acceptat i l'encarregat de realitzar-ho va ser D. Manuel Chápuli Guardiola. Com anteriorment en Alacant, pensaven que amb eixa inversió acabarien amb el problema de l'aigua en Elx.


Tuberiaen el  barranc de les murtes.
Tuberia per davant la casa Alcoraia.


L'aigua anava a través d'una canonada que eixia de la mina del “barranc de les murtoneres” (encara es poden veure restes), anava per mig de la lloma de davant de la casa, continuava passant per darrere de la casa de Manero (ocupada per la família de Pasqual Pastor, “el Cuto”), on es va fer un petit dipòsit i una font per a la partida, continuava pels bancals de “El Farineret” cap avall, creuava el barranc i continuava per davant de la Casa de “El Trinqueter”per avall cap al Barranc de l'Infern passant per la Finca Torresella (La Coronela) on hi havia un aqüeducte i continuava per Santa Anna cap als depòsits finals d'Altabix, en Elx.
Les fonts van ser inaugurades en 1901.                                                      

Font de l'Alcoraia
Canonada al costat de la font




Pas de la tuberia pel Barranc de l'Infern


Clau i vàlvula que queden de la tuberia





Passats uns anys la companyia va vendre la propietat als seus abonats, el cabdal va anar minvant, el servei era irregular...El subministre va cessar en la dècada dels cinquanta del segle passat.
La propietat de les mines sembla que era de l'advocat ilicità Manuel Galan. En els anys setanta passen a ser del veí de El Rebolledo Jesús Hernàndez i, amb ell, comença una nova història empresarial.

Informació sobre el tema molt completa en:


ELX: L'AIGUA DE L'ALCORAIA Jaime J. FRAU VICENTE lES Cayetano Sempere (Elx)

http://www.elche.me/sites/default/files/el_agua_de_la_alcoraya_a_elche.pdç


Ell_agua_de_la_alcoraya_a_elche.pdf
fhttp://www.elche.me/sites/default/files/el_agua_de_la_alcoraya_a_elche.pdf


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada